Særudstilling: Brammingegnen set fra luften

– hus, gård og by i fugleperspektiv. Udstillingen vises fra den 12/7 - 20/9 2020.

Sylvest Jensen, Odense Luftfoto, Kastrup Luftfoto og andre driftige fotografer fløj Danmark rundt i flere årtier og tog luftfotos, som de bagefter solgte til danskerne.
Så kunne man have sin landejendom eller sit byhus hængende indrammet over sofaen – i farver eller sort/hvid alt efter smag og behag.
Også i Sydvestjylland tog mange imod fotografernes tilbud og købte de flotte billeder til indramning og ophængning i stuerne.

Udstillingen viser en bred vifte af disse luftfotos fra Bramming og omegn.
Takket være en helt overvældende hjælp fra private borgere og fra egnens lokalarkiver har egnsmuseet kunnet indlåne mere end 50 flotte luftfotos fra det område, som indtil 2007 udgjorde Bramming Kommune.

Resultatet er blevet en udstilling, som alle med kendskab til og nysgerrighed efter, hvordan egnen har forandret sig gennem tiden, vil kunne gå på opdagelse i.
Vi byder på en nostalgisk og farverig rundtur i fuglesperspektiv:
Fra Bramming by over Gørding, Vejrup og Endrup til Raunsø, Vong, Tømmerby, Darum, Hunderup og Sejstrup.
Takket være de mange indlån er der kommet rigtig mange hjørner og landskaber med, og ikke mindst for folk, som kender egnen, vil der være masser af kig tilbage i tiden, som kan vække minder og give anledning til en god snak.

Billederne dækker perioden fra sidst i 1940’erne og frem til begyndelsen af 00’erne.
Gørding og Darum er f.eks. repræsenteret med farvelagte billeder fra 1950’erne, mens Bramming by blandt andet kan ses på et stort luftfoto fra 1970 samt på et imponerende, fire meter langt panorama fra 2010 af fotograf Bent Sørensen, Medvind Fotografi.

Museets henvendelse til offentligheden gav så god respons, at vi var nødt til at stoppe for indlån til sidst – der var ikke mere vægplads!
Vi vil gerne takke ALLE, som har tilbudt os at låne deres flotte billeder – også dem, som vi desværre måtte sige nej tak til.
Takket være støtten og hjælpsomheden er det lykkedes at lave en udstilling, som i al sin enkelthed er et historisk tilbageblik på og dokumentation af egnens udvikling – den vil forhåbentlig sætte gang i en masse gode snakke om de mange detaljer, bygninger, veje og historier, som er gemt i billederne.

Vel mødt på Bramming Egnsmuseum!

I Det Sker er sluttidspunktet desværre fejlagtigt annonceret til den 24/9. Vi håber ikke, at nogen går forgæves.

Billederne øverst

Parti fra Darum Nørreby, St. Darum (foto 1955)
Darum Mølle på Møllebakken set fra sydvest. Møllen var nabo til huset på Møllebakken 7, som ses forrest til venstre i billedet. Overfor ses desuden de to huse Nørrebyvej 3 og 5. Darum Mølle blev revet ned i 1965.
(Venligst udlånt af Darum Sognearkiv)

”Nørrevang”, Lille Darumvej 25, Lille Darum (foto 1957)
Det flotte stuehus blev bygget 1917. Elisabeth og Jens Hansen Jensen drev gården indtil 1962, hvor sønnen Hans Peder Hansen overtog. Næste generation tog over i 1992, og datteren Nina Jensen er i dag fjerde generation på gården. På billedet ses Elisabeth i vinduet i højre side, og på marken ved en af hæsserne står en feriedreng. I baggrunden bl.a. Sneum Kirke.
(Venligst udlånt af Nina Jensen)

N.A. Jørgensens Møbelfabrik ”Bramin”, Nørregade (foto 1957)
Luftfoto fra Bramming by, som har været ophængt på kontoret på ”Bramin”. I forgrunden ses Storegade og N.A. Jørgensens Møbelfabrik. I baggrunden det senere Thuesvej og – på den anden side af jernbanen – Mulvadvej.
(Tilhører Bramming Egnsmuseum)

Nørregade 109, Gørding (foto ca. 1959)
Bygget 1934 og indrettet som købmandsforretning. Jenny og Hans Seeman drev købmandsforretning i huset gennem 56 år fra 1937. Hans Seeman døde i 1988, men først i 1993 lukkede Jenny forretningen. Hanne Jæger købte huset og drev i en årrække ”Brudegården” med salg og udlejning af festtøj. I dag fungerer huset som privatbolig.
(Venligst udlånt af Gørding Sognearkiv)