Events forår 2021

Kunstudstilling: STEN OG MARSK
9/5 – 20/6
Ghita Svensen og Jørgen Martin Pedersen

Billedkunstneren Ghita Svensen viser sine marsk-inspirerede værker på væggene i udstillingslokalet, og stenhuggeren Jørgen Martin Pedersen viser stenskulpturer på gulvet.

Marsklandets enkle linjer og fantastiske lys er udgangspunktet for Ghita Svensens kreativitet. Ikke underligt, for hun er født og opvokset i marsklandet og huserer i en af de gamle fredede marskgårde i landsbyen Højer. Maleriet et det primære udtryksmiddel, og i det mestrer hun lyset på en måde, så man forstår at uden mørke – intet lys. Ghita Svensen har udstillet i indland og udland og har blandt andet udført udsmykningsopgaver for Statens Institut for Folkesundhed i København, Mommark Handelsskole på Als, Kommunedata i Odense, VUC Ribe, Tønder Sygehus, Højer Ungdomsskole, SOSUskolen Odense, RGW på Rømø og DR Syd.

Jørgen Martin Pedersen er udlært stenhugger og etablerede i 1995 eget firma og værksted i Vejrup. Helt fra sin læretid har han arbejdet sammen med billedhugger Poul Isbak og senere også med billedhugger Niels Peter Bruun m. fl. Parallelt med stenhuggervirksomheden har Jørgen Martin Pedersen taget sig tid til at arbejde kreativt som billedhugger. Værkerne kan ses rundt om i Danmark, hovedsageligt i det sydvestlige Jylland. Hans mest kendte værk er nok “Esbjerg Skibet”, som står på Tage Sørensens Plads ved indsejlingen til Esbjergs nye lystbådehavn, Esbjerg Strand. i de senere år har Jørgen Martin Pedersen også arbejdet med billedkunst. Nogle af hans værker kan ses i hans galleri på privatadressen i Vejrup

Ferniseringen holdes som et arrangement for indbudte lørdag d. 8/5.

Kulturnatten i Bramming
3. juni kl. 19-21

Find dit hus på historiske luftfotos og mød en af kunstnerne bag Sten & Marsk.
Jørgen Martin Pedersen, som har skabt de mange smukke skulpturer i særudstillingen, vil være på museet hele aftenen, og museumsinspektørens vil hjælpe med at genopdage huse og veje på Brammingegnen.

Kig på historiske luftfotos fra Det Kgl. Biblioteks hjemmeside, ”Danmark set fra luften”, og på de gamle kort på HistoriskAtlas.dk.
Kom og se om der findes luftfotos af din ejendom – eller gade/vej – og få en snak om, hvordan byen har forandret sig ud fra kortene på Historisk Atlas.

UNDER PLANLÆGNING

Sommerudstilling

Vi plukker en sjov samling genstande ud fra magasinet.
Mange vil kende dem, så glæd jer. Mere følger.

Kunstudstilling: UDSNIT Lause Søgaard (hLAUSEsøgaard)

I Lause’s ”laboratorium” udforskes der i forskellige udtryk gennem maleri, skulptur, træsnit, blandform og kunsthåndværk.
Overraskelser opstår gennem improvisationerne med pensel, billedskærejern, motorsav m.m.

Han giver sig selv frihed til at ”køre af sporet”; udvikler nye veje og udtryk – skaber ”perioder” i sit arbejde med kunsten. Under den legende tilgang til produktionen af værkerne, ligger der et behov for at være en del af den natur han bor midt i – og for at kommentere på, hvorledes vi mennesker opfører os overfor hinanden. Han er påvirket af en god blanding af ekspressionisme, symbolisme og oprindelig kunst. Natur- og kulturpåvirkninger fra mange rejser er til stor inspiration for ham.

hLAUSEsøgaard har deltaget i 8 internationale træskulptur-symposier i Litauen, Tjekkiet, Tyskland og Danmark – konsulent på 3 af dem. 3 LandArt/skulpturprojekter i Danmark. Optaget 2 x på KS, Tistrup. Udstillet i ind-og udland, bl.a. 3 x i Japan og 1 x i Tjekkiet.

DEN TRAVLE BY: STATIONSBYENS ERHVERV – set fra Bramming Egnsmuseums samling

Vi dykker med denne udstilling ned i vores egne samlinger for at sætte spot på nogle af de håndværk og erhverv, som fandtes i stationsbyen Bramming, primært i første halvdel af 1900-tallet.

Kom og gå på opdagelse i byens tidlige historie, som den ser ud, når værktøj, apparater og genstande fra magasinet fortæller om byens travle liv og mange erhverv. Fra snedkeren, skomageren, hjemmeslagteren og skrædderen til apoteket, urmageren, maleren og mange andre. Historien om stationsbyen Bramming bliver fortalt, og genstandene hjælper til med at give historien liv.

Danmarks kolonier i Indien
Hanne Eiby, cand. mag. i historie, fhv. lektor

Christian IV håbede med en ekspedition til Indien i 1618 at få del i Asiens rigdomme. Resultatet blev oprettelsen af en handelsstation i Trankebar.
I Indien var danskerne først afhængige af inderne, deres kultur og religion samt af lokale forhold. Senere dominerede de europæiske stormagter, især Storbritannien.
I foredraget fortælles om, hvordan de store rigdomme fra Indien udeblev i de mere end 200 år, hvor Danmark havde fast base i Indien. Det skulle vise sig, at de store fortjenester snarere lå i en direkte handel mellem København og Kina. Danmark solgte de indiske kolonier til det engelske Ostindiske Kompagni i 1845.